Daha detaylı bilgi için sayfayı aşağı kaydırmayı unutmayın.
Farmasi’nin özellikle ürünlerinde kullanmadığı maddeler var ve bunu her zaman belirtir. Peki bu maddeler nelerdir? İnsana ne gibi zararları bulunur? Bu zararlı maddeleri ne amaçla kullanmaktalar?
Bu makalemizde sizlere bunları açıklıyoruz. Bu zararlı maddelerin katıldığı ürünleri neden kullanmalıyız ve uzak durmalıyız sorumuza cevabımız aşağıdadır.
Paraben; ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan koruyucu ve kimyasal bir maddedir. Kullanılma sebebi kozmetik ve sağlık ürünlerinin raf ömrünü uzatmak içindir. Çok zararlı olan bu kimyasal madde, egzama gibi cildi tarhiş eden hastalıklara yol açabilmektedir.
Triclosan; antibakteriyel özelliği olan, mikrop bulaşmasını azaltmak ve önlemek için üretilen kimyasal bir bileşendir. Genellikle diş macunu ve sabunlarda kullanılmaktadır. Bunların dışında tekstil ürünlerinde bile Triclosan’a rastlayabiliyoruz. İyi ve faydalı madde gibi görünse de çok büyük zararları vardır. Klorla birleştiği zaman kanserojen maddeleri oluşturabiliyor. Bakterileri antibiyotiklere karşı dirençli hale getiriyor. Vücuttan atımı çok yavaş olduğu için hormonlar üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca çocuklarda alerji ve egzamaya sebep olabiliyor.
Yoğunluğu 5g/cm3’ten fazla olan metal elementlerine ağır metaller adı verilir. Bunlara civa, kadminyum ve kurşunu örnek verebiliriz. Ağır metaller insan sağlığına çok zararlıdır ve zehirleyici özelliği vardır.
Fosfat; özellikle de deterjanlarda kullanılan, kirleri temzilemek ve suyu köpürtmek için kullanılan bir hammaddedir. İnsan sağlığı için çok tehlikelidir. Yıkanan tabaklar sıcaklıkla birleşerek fosfatı doğrudan yemeklere nüfus ettirir. Böylece yemekler fosfatla birleşerek kanserojen etki yapar.
Formaldehit, çürümeyi ve bozulmayı önlemek için kullanılan kimyasal bir gazdır. Özellikle kadavraların çürümemesi ve bozulmaması için kullanılır. İlaç ve kozmetik sektöründe de kullanım ömrünü artırdığı içinkullanılmaktadır. Kanserojen bir maddedir. Kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.
Ftalat; plastikleri yumuşatmak ve esnekliğini artırmak için kullanılan kimyasal maddelerdir. Ftalat; kısırlık, hiperaktive, astım, obezite ve kansere neden olabiliyor. Özellikle kozmetik ve saç bakım ürünlerindekullanılmaktadır.
GDO’nun açılımı Genetiği Değiştirilmiş Organizma demektir. Bu teknolojinin tekniği; bir canlıdaki genetik özelliğin kopyalanarak, başka bir canlıya aktarılması ile gerçekleşiyor. Kanserojen etkiye sahiptir.